За Международната агенция по енергетика кросоувърите също са голям проблем, харчели с 20 процента

...
За Международната агенция по енергетика кросоувърите също са голям проблем, харчели с 20 процента
Коментари Харесай

Удрят SUV моделите с по-високи данъци и такси за паркиране


За Международната агенция по енергетика кросоувърите също са голям проблем, харчели с 20 % повече . Международната организация по енергетика (МАЕ) желае да постави завършек на господството на SUV моделите. Кросоувърите остават най-популярните, като в Европа към този момент съставляват повече от половината от продажбите на нови коли. За Международната организация по енергетика това е проблем и би трябвало да постави завършек на този тип коли, които употребяват прекалено много сила.

В последно време джиповете са атакувани от разнообразни институции и организации за това, че са прекомерно огромни на пътя и не се побират в местата за паркиране, че са прекомерно тежки и затова прекомерно рискови при положение на конфликт за другите коли, пешеходци или колоездачи, а също по този начин са и  твърде лакоми за гориво. Отминаха дните, когато бяха възхвалявани техните достолепия,  а точно висока позиция на лидера, предлагаща по-добра видимост, по-голяма сигурност зад кормилото и за мнозина по-спокойно шофиране. В новите действителности SUV моделите се трансформират в проблем. Това най-малко е мнението на шефа на Международната енергийна организация Фатих Бирол в изявление за вестник Les Echos. Организацията отбелязва, че джиповете към този момент представляват почти половината от продадените автомобили в света  (48% през 2023 г.), до момента в който в Европа те даже са минали границата от 50%. Специалистите също по този начин са загрижени и за тези високи равнища на продажби (общо 40 милиона автомобила през предходната година).

Според организацията по енергетика кросоувърите оставят бездънен отпечатък върху околната среда. Организацията показва, че те отделят 20% повече CO2 от седаните основно заради по-голямото си тегло (средно +300 кг), както и недобра аеродинамика.
 В Съединени американски щати джиповете са много по-тежки и обемисти от тези в Европа. В Съединени американски щати джиповете са много по-тежки и обемисти от тези в Европа. 
МАЕ допуска, че SUV колите съставляват петият международен източник на излъчвания на CO2 - един милиард тона парникови газове, изпускани в атмосферата всяка година. Това е колкото са всички излъчвания на Япония за година. Специалистите пресмятат, че SUV моделите доста отслабват напредъка, реализиран от електрификацията на световния авто парк.

Все отново би трябвало да се подчертае, че казусът с джиповете не е идентичен на всички места. Всъщност те са доста по-големи в Северна Америка, където тежат сред 1,5 и 2,7 тона. Това не е по този начин в Европа, където тази категория коли е по-компактна. На Стария континент един SUV тежи приблизително 1,5 тона.

Агенцията по енергетика е съгласна със мнението на организацията Transport&Environment (T&E). В неотдавна оповестен отчет неправителствената организация акцентира все по-проблемната маса на колите, като демонстрира, че през последните 5 години широчината на колите се е нараснала приблизително с 1 см на година (средно 180,3 см през първото полугодие от 2023 година, в съпоставяне със 177,8 cм през 2018 г.). И наклонността е още по-забележима измежду огромните SUV коли.

“Като се имат поради трендовете, управляващите би трябвало да подхващат ограничения за прекосяване към повече регулации. Това може да бъде под формата на друг данъчен режим или по-високи ставки за паркиране ”, споделя Фатих Бирол, който приканва за въвеждане на налог, основан на тежестта.

В някои страни като Норвегия, Ирландия и Франция към този момент е въведено по-високо данъчно облагане за по-тежки коли. Само дето тежестта на транспортното средство не зависи единствено от неговия размер. Електрическите коли би трябвало да носят акумулатори тъкмо както плъгин хибридите.

Париж подвигна три пъти таксите за паркиране,  включително и на джиповете на ток. Градската администрация се бори за по-малък авто трафик от години. Сега пострадали ще са притежателите на SUV моделите. В референдум измежду жителите на френската столица болшинството гласоподава в поддръжка на утрояването на таксите за паркиране на колите с висока проходимост.

Според предварителните резултати 54,6% са дали своят вот в поддръжка на нараснали такси за паркиране на огромните кросоувъри. Избирателната интензивност е била към 5,7% от записаните гласоподаватели в Париж, или към 80 000 души.

Така градската администрация прокара проекта си да таксува 18 евро вместо обичайните 6 евро за един час  паркиране за джипове и други по-тежки и обемисти коли в центъра и 12 евро вместо 4 евро в покрайнините на Париж.  С новите цени за шест часа паркиране в центъра ще би трябвало да платите 225 евро вместо досегашните 75 евро. Новата разпоредба би трябвало да влезе в действие от 1 септември.

Инициативата, която е част от продължаващите старания на Париж да се трансформира в по-благоприятен за велосипедистите град, има за цел да обезкуражи потреблението на “обемисти, замърсяващи ” коли. Това решение идва по-малко от година след гласуването за възбрана на електрическите скутери. Новата цена за паркиране ще се ползва и за електрически коли с тегло 2 тона или повече. Под управлението на кметицата Ан Идалго Париж е претърпял обилни промени, като от 2020 година насам са основани 84 км велосипедни алеи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР